You are currently viewing <strong>Colici copii</strong>

Colici copii

Colica reprezinta plansetul puternic si persistent al bebelusului. Desi nu poate fi determinata o cauza precisa, colicile abdominale se pare ca sunt de fapt crampe sau spasme localizate la nivelul stomacului si al intestinelor.

Colicile abdominale pot aparea la o varsta intre 3 saptamani de la nastere pana la in jur de 3 luni. Perioadele de plans pot avea o durata variabila in timp. Diagnosticul de colica la un copil este pus de medic. Este important de stiut ca nu toti copiii care plang au colici, in schimb toti copiii care au colici plang.

Se stie ca este dificil de a linisti un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat.

Plansul ce caracterizeaza colicile este fara un motiv stiut, spre deosebire de plansul care exprima foamea sau nevoia de a schimba scutecul.

Cauzele nu sunt cunoscute cu certitudine. Sugarii care au colici sunt sanatosi, deci nu sunt determinate de anumite boli. Colicile nu sunt cauzate de felul in care este ingrijit sau manevrat sugarul. Colicile pot fi determinate de o durere de stomac sau de temperamentul sugarului.

Printre posibilii factori pot fi enumerati:

  • Sistemul digestiv care nu este pe deplin dezvoltat
  • Alergii, alimentatie nepotrivita sau neacceptata de organism, dezechilibre la nivelul stomacului
  • Supraalimentarea, subalimentarea
  • Stres sau anxietate in familie
  • Adaptarea la mediul inconjurator posibil sa intervina si ea in starea de agitatie si de plans necontrolat la bebelusi. Un nou-nascut poate reactiona diferit la mediul inconjurator, unii se adapteaza mai usor la noile conditii, alti mai sensibili, se simt perturbati de lumina, sunete, si alte lucruri din jurul lor. Se poate presupune ca plansul este forma lor de adapatare la ceea ce presupune lumea exterioara.
  • Temperamentul sugarului. Sistemul nervos al bebelusului este in plina dezvoltare iar sensibilitatea lor fata de lumea exterioara este foarte mare. Astfel, neavand la indemana toate parghiile necesare pentru a se calma singuri, se pare ca plansul reprezinta singura forma de eliberare. Pe masura ce cresc deprind aptitudini de control al sistemului nervos si devin mai linistiti.

Colicile nu cauzeaza probleme medicale pe termen scurt sau lung pentru un copil.

Stresul de a calma un bebelus care plange i-a determinat uneori pe parinti sa-si scuture copilul. Scuturarea unui copil poate face foarte rau copilului pana la leziuni grave. Riscul acestor reactii necontrolate este mai mare daca parintii nu dispun de informatii necesare pentru ingrijirea unui copil cu colici, pe care le pot primi de la un specialist pediatru.

Pot fi incercate urmatoarele masuri:

– balansarea copilului intr-un scaun special sau intr-un leagan
– o baie calduta de relaxare

– suzeta

  – infasurarea sugarului intr-o paturica moale
  – plimbarea copilului in carucior
  – plimbarea copilului cu masina intr-un scaun special pentru sugari.

In cazul in care simptomele de colici ascund o alta afectiune trebuie sa luati imediat legatura cu medicul pediatru. De exemplu daca  plansul bebelusului este inotit de varsaturi, stagnarea in greutate, febra, lipsa poftei de mancare atunci trebuie sa va ingrijorati si sa mergeti cu copilul la consult medical.

In general insa, aceasta perioada cu colici din viata bebelusului sanatos este privita ca o stare trecatoare, va disparea, astfel ca peste un an de zile va fi perceputa de domeniul trecutului.

In farmaciile Santego Plus veti gasi produse farmaceutice fara reteta destinate calmarii colicilor bebelusului dupa cum urmeaza:

Bonnisan picaturi contra colicilor x 30ml, Himalaya

ALINAN HAPPY DRINK X 12 pl , (Fiterman)

Infacol x 50ml, Forest Healthcare

Farmacistii nostri va ofera recomandare si sprijin in administrarea produselor.

Website-ul nostru  va sta la dispozitie deasemenea pentru a fi consultat si pentru comenzi.  

vezi produse la link: https://santego.ro/categorie/mama-si-copilul/copii-si-sugari/colici-parazitoze-copii/

puteti consulta si pagina naostra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus