You are currently viewing <strong>Dezinfectanti</strong>

Dezinfectanti

Avand in vedere obisnuinta folosirii termenului de dezinfectant chiar si atunci cand produsul este antiseptic, vom face referire sub aceasta titulatura deopotriva la dezinfectanti si la antiseptic. In fapt ambele combat microorganismele patogene (bacterii, fungi, levuri), antisepticul actionand prin stoparea multiplicarii lor, iar dezinfectantul omorand aceste microroganisme patogene (doar unele dezinfectante chiar si virusuri).

Exista dezinfectante atat pentru piele cat si pentru suprafete. Dezinfectantii pot fi fabricati si in concentratii potrivite pentru piele dar si in concentratii mai mari pentru suprafete. In general, dezinfectantii pe baza de clor au cea mai puternica actiune si pot omori orice tip de germen patogen, inclusiv virusuri. Acestia sunt cei destinati dezinfectiei suprafetelor.

Unele antiseptice si dezinfectante sunt sigure pentru a fi utilizate acasa, in timp ce altele sunt potrivite doar pentru utilizare in medii clinice sau spitalicesti.

Exemple obisnuite:

  1. Sapunul este un dezinfectant in sine, care in general indeparteaza bacteriile comune, este de intensitate slaba, astfel ca este potrivit pentru piele, dar nu are suficienta putere pentru a indeparta bacterii mai putin intalnite si virusuri. Este indicat, dupa cum se stie, in utilizarea zilnica, inainte de masa, la toaleta si la fiecare contact cu obiecte si suprafete.
  2. Alcooli – ar trebui sa aiba concentratie cel putin 70% pentru a avea actiune asupra unui spectru larg de microorganism patogene. Exemplu: alcoolul sanitar sau diferite compozitii de geluri dezifectante care contin alcool. Acestea sunt recomandate inclusiv in cazurile recente de covid 19.
  3. Apa oxigenata
  4. Dezinfectanti pe baza de antibiotice din plante pentru tratari asupra unor probleme minore ale pielii
  5. Dezinfectanti pe baza de clor – cei mai puternici dezinfectanti, care sunt folositi pentru suprafete si omoara toate tipurile de bacterii sau virusuri.

Cand se utilizeaza antiseptice si dezinfectanti acasa, trebuie sa se respecte toate instructiunile de siguranta de pe flacon. Utilizarea produselor cu o concentratie prea mare poate provoca iritatii sau arsuri chimice ale pielii.
In afara de sapun, celelate nu sunt potrivite pentru utilizare pe termen lung.

Deasemenea, trebuie citita foarte bine destinatia produsului, spectrul de actiune (asupra caror microorganisme are eficienta).

Nu folositi antiseptice si dezinfectante pe infectii oculare. Respectati indicatiile produsului.

In farmaciile Santego Plus gasiti dezinfectante fara prescriptie medicala, dupa cum urmeaza:
Biosept gel de maini A25, 50 ml, Fares

Alcool sanitar x 500ml One Med

Apa oxigenata 200 ml – ONE MED
Betadine 10% sol.cut x 30ml

Betadine 10% sol.cut x 120ml

Ulei esential de Tea Tree, 10 ml

Ulei esential de cimbru, 10 ml

Albastru de metilen x 25g (Vitalia)

Cloramina T 500mg x 50cp (Sintofarm)

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru recomandari in alegerea produselor.

Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.

vezi produse la link: https://santego.ro/categorie/tehnica-medicala/produse-dezinfectie/