You are currently viewing Rani – solutii de tratament

Rani – solutii de tratament

Rana este o plaga deschisa, o leziune care implica o ruptura externa sau interna a tesutului corporal, de obicei pielea.

Aproape fiecare individ trece prin experienta unei rani deschise la un moment dat in viata lui. Majoritatea ranilor sunt minore si pot fi tratate acasa.

Cazaturile, accidentele cu obiecte ascutite si accidentele auto sunt cele mai frecvente cauze ale plagilor deschise. In cazul unui accident grav, trebuie sa solicitati asistenta medicala imediata. Acest lucru este valabil mai ales daca exista multe sangerari sau daca sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute.

O rana cronica este una care dureaza mult prea mult timp pentru a se vindeca sau se redeschide continuu. Cauzele ranilor cronice includ infectii bacteriene severe. Diabetul sau cancerul poate creste riscul de a dezvolta rani cronice.

Fie ca aveti o rana minora sau o rana deschisa mai grava este important sa luati masuri rapide. Unele rani deschise pot fi tratate acasa.

Diverse grupuri de bacterii populeaza suprafata pielii, ceea ce inseamna ca plagile deschise necesita ingrijire si igienizare adecvate pentru a reduce riscul de infectie.

Ingrijirea ranilor ar trebui sa implice urmatorii pasi:

  • Opriti sangerarea: folosind o carpa curata sau un bandaj, aplicati usor presiune pe rana pentru a accelera coagularea sangelui.
  • Curatati rana: Utilizati apa curata si o solutie salina pentru a indeparta orice resturi sau bacterii. Dupa ce rana pare curata, uscati-o cu o carpa curata. Este posibil ca un medic sa fie nevoit sa efectueze o debridare chirurgicala pentru a indeparta resturile de la ranile severe care contin tesut mort, sticla, gloante sau alte obiecte straine.
  • Tratati rana cu antibiotice. Dupa curatarea plagii, aplicati solutii dezinfectante si apoi un strat subtire de unguent cu continut antibiotic pentru a preveni infectia si cu substante pentru stimularea regenerarii pielii.
  • Inchideti rana: Inchiderea ranilor curate ajuta la o vindecare mai rapida. Bandajele impermeabile si tifonul functioneaza bine pentru ranile minore. Plagile deschise adanc pot necesita cusaturi. Cu toate acestea, lasati o rana deja infectata deschisa pana cand infectia se elimina.
  • Schimbati in mod constant pansamentul: Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda indepartarea bandajelor vechi si verificarea semnelor de infectie la fiecare 24 de ore. Dezinfectati si uscati rana inainte de a aplica din nou un bandaj adeziv curat sau un tifon. Nu uitati sa pastrati rana uscata in timp ce se vindeca.

Ce medicamente se pot utiliza pentru rani?

Puteti  utiliza acasa solutii sau unguente antibiotice topice pe taieturi si zgarieturi minore, precum si unguente din plante cu efect antibiotic, antiseptic si de regenerare a pielii.

Un medic poate prescrie antibiotice orale daca cineva are un risc ridicat de a dezvolta o infectie in timpul vindecarii.

Oamenii pot lua medicamente contra durerii fara prescriptie medicala pentru a reduce inflamatia si durerea in timpul procesului de vindecare.

Un medic poate prescrie analgezice mai puternice pentru persoanele cu rani severe sau infectate.

Desi puteti trata unele rani acasa, ar trebui sa consultati un medic daca:

  • rana deschisa este mai adanca de 1 cm;
  • Sangerarea nu se opreste cu presiune directa;
  • Sangerarea dureaza mai mult de 20 de minute;
  • Sangerarea este rezultatul unui accident grav.

In famaciile Santego aveti la dipsozitie urmatoarele produse fara prescriptie medicala pentru tratarea ranilor minore:

Dezinfectante:

Apa oxigenata 200 ml – ONE MED,

Betadine 10% sol.cut x 120ml, Egis Pharmaceuticals,

Betadine 10% sol.cut x 30ml,Egis Parmaceuticals,

Medicamente:

Baneocin pulbere x 10g, Sandoz

Baneocin unguent x 20g, Sandoz

Betadine unguent 100mg/g – Egis Pharmaceuticals

Dermazin 1% crema x 50g, Sandoz

Unguente pe baza de extracte din plante cu efect asupra ranilor: 

Epitelin cremă 40 g, Exhelios

Crema galbenele 40g – Ceta Sibiu

Crema galbenele 20g – Fares

Gel cu extract de arnica, sunatoare si galbenele 50 ml, Ceta Sibiu

Unguent sunatoare 20g, Ceta Sibiu

Unguent musetel 20g, Ceta Sibiu

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru sfaturi si recomandari.

Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.

vezi produse la link : https://santego.ro/categorie/medicamente/afectiuni-dermatologice/, https://santego.ro/?s=epitelin, https://santego.ro/?s=crema+galbenele

puteti vizita si pagina naostra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus