You are currently viewing <strong>Rau de miscare – cum actionam</strong>

Rau de miscare – cum actionam

Raul de miscare este o senzatie neplacuta cu simptome de greata, ameteli si stare de rau generala, care apare atunci cand pacientul este supus unei miscari reale sau unei perceptii de miscare.

Exista mai multe forme de rau de miscare:

 • rau de transport (avion, masina, tren)
 • rau de mare;
 • rau de inaltime.

Studiile au aratat ca raul de miscare la bebelusi nu se manifesta, la copiii de sub 2 ani este mai rar intalnit si atinge punctul maxim intre 3 si 12 ani. Odata cu inaintarea in varsta, incidenta afectiunii scade. In sarcina insa este mai frecventa.

Raul de miscare apare atunci cand stimulii vizuali, auditivi si locomotori primiti formeaza un tablou general de perceptie dereglat, neobisnuit pentru pacient si conflictual. Simptomele sunt cu atat mai grave cu cat pacientul este mutat pasiv de mai multe ori, dar cu diferite frecvente. Miscarile active, precum mersul si inotul, au un risc scazut de a produce rau de miscare.

Persoanele predispose la aparitia raului de miscare, sunt:

 1. cele care au mai experimentat rau de miscare;
 2. femeile insarcinate (o frecventa mult mai crescuta a aparitiei simptomelor raului de miscare este indicata la gravidele aflate in primul trimestru de sarcina);
 3. pacientii cu sindroame vestibulare;
 4. persoanele care sufera de cefalee si migrene in mod repetat;
 5. persoanele sensibile care au o predispozitie spre senzatia de greata.
 6. pacientii care au anxietate din cauza altor experiente de calatorie neplacute sunt mult mai susceptibili sa raporteze senzatii extrem de dezagreabile.

O dieta usoara, bogata in carbohidrati si saraca in grasimi, poate reduce simptomele, iar produsele picante, acide si alte alimente care produc gastrita sau reflux gastro-esofagian sunt mai frecvent asociate cu accentuarea simptomelor de greata si varsaturi. Pacientii cu antecedente de gastrita sau boala de reflux ar trebui sa ia masuri pentru a trata aceste afectiuni inainte de calatorie.

Urmarile experientei unui rau de miscare sunt:

 • varsaturile asociate raului de miscare determina deshidratarea corpului
 • anxietatea si depresia sunt associate frecvent cu raul de miscare.

Raul de miscare este o afectiune ce poate fi prevenita.

Masuri de ajutor posibile:

 • selectia mai atenta a vehiculelor care produc o senzatie minima de miscare sau o senzatie mai mare de siguranta si confort

Navele mari de croaziera pe o mare calma, autoturismele confortabile (calatorind pe scaunele din fata) si trenurile care accelereaza usor produc mai putine simptome decat barcile mici pe o mare agitata, autobuzele pe drumurile de munte cu multe serpentine sau trenurile balansate.

 • familiarizarea cu puntea navei pe care vei calatori pe mare, inainte de calatoria proprizisa ;
 • sustinerea capului pentru a minimiza miscarea suplimentara si pentru a reduce incordarea gatului Inclinarea capului cu 30 de grade sau mai mult poate atenua simptomele;
 • mentinerea unui orizont vizual constant, cu o vedere cat mai larga posibil,  urmarirea orizontului sau fixarea privirii in sus. Indreptarea atentiei spre sursa miscarii, pentru a o putea anticipa;
 • evitarea spatiilor inchise,  alegerea scaunelor de la fereastra si locatiile in aer liber.;
 • se evita cititul sau vizionarea pe ecranul telefonului/laptopului/televizorului in timp ce se afla intr-un vehicul in miscare;
 • ochelarii de soare pot reduce stimulii vizuali si pot fi de ajutor;
 • daca celelate tehnici nu reusesc sa imbunatateasca starea, atunci se adopta culcarea completa, cu ochii inchisi pentru reducerea simptomelor.

Tratamentul raului de miscare trebuie sa se administreze inainte de aplicarea stimulilor de miscare pentru a fi eficient.  Produsele de tratament va sunt de ajutor oricand si vi le puteti procura sa le aveti la indemana cand anticipati ca puteti experimenta astfel de evenimente. 

Tratamente fara precriptie medicala pe care vi le propunem si le gasiti la noi in farmacie, fie im magazin fizic, fie unele pe baza de comanda, sunt pe baza de extracte naturale si le listam mai jos::

Plasturi pentru rau de transport, 10 bucati, Narcis

Acadele PREVOMIT KIDS x 6 buc, Zdrovit (pentru copii)

Ulei esential de menta, 10 ml

Ceai de Ghimbir 50 g, Dacia Plant

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru recomandari in alegerea produselor potrivite. Website-ul nostru va sta la dispozitie deasemenea pentru a fi consultat si pentru comenzi.

vezi produse la link: https://santego.ro/?s=rau+de+miscare

puteti consulta pagina naostra facebook https://www.facebook.com/santego.plus: