You are currently viewing Vitamina D –vitamina soarelui

Vitamina D –vitamina soarelui

Vitamina D este o vitamina produsa in piele, sub actiunea razelor soarelui. Defictul de vitamin D in corp determina, in functie de gradul in care a fost afectat organismal, afectiuni ale oaselor. Aceste afectiuni pot ajunge la forme grave ca artrite, artroze, poliartrite, forme complexe de osteoporoza, in care sunt implicati mai multi factori sau forme grave de rahitism, atunci cand deficitul mare de vitamina D se manifesta din perioada de crestere.

Vitamina D mai este implicate deasemenea in formarea de limfocite in maduva osoasa. Acestea au aport la sistemul imunitar al organismului in lupta cu agentii patogeni.

De aceea, se recomanda administrarea de vitamin D in urmatoarele cazuri:

  • Perioada de crestere la copii, cei predispusi spre dezvoltarea de rahitism, care au prezentat simptome de fragilitate osoasa. Administrarea se face fie la recomandarea farmacistilor, la doze minime, in cazuri care pot fi controlate, fie monitorizat de medical pediatru in cazurile grave, care necesita doze marite.
  • Lipsa de expunere la lumina solara

Pentru oamenii care petrec mult timp in spatii care nu permit expunerea la lumina solara din timpul zilei. Se mai administreaza si in sezoanele reci, cand perioada de expunere la lumina solara scade in comparatie cu sezonul de vara.

Lipsa vitaminei D pentru o perioada semnificativa a vietii este un factor de risc in dezvoltarea de boli oasoase grave mai tarziu. Vitamina D este deasemena un adjuvant important in tratarea acestor boli.

  • In cazuri de imunitate scazuta, pentru preventia infectiilor de natura gripala si adjuvant alaturi de alte produs de tratament cu care conluceraza la tratamentul gripelor.

Ca metoda de preventie, este recomandata evitarea petrecerii timpului zilei, pe o perioada lunga, in spatii inchise care nu au acces la lumina solara.

Vitamina D este comercializata fie sub denumirea de vitamina D, fie ca forme ale acesteia D2 sau D3.

In farmaciile Santego puteti gasi vitamina D extrasa din surse naturale, in diferite concentratii, de la urmatorii producatori: Cosmo Pharm, Parapharm, producatori din Romania si Solgar, producator din USA.

Acestea se administreaza:

– fie ca doza minim necesara zilnic, pe o perioada determinata, in cazuri de preventie sau deficiente usoare,

– fie la recomandarea medicului sau farmacistului, cu concentratii corespunzatoare, in functie de gravitatea deficientei vitaminei in organism si a bolii instalate ca urmare a acestei deficiente.

Nu este indicat excesul de vitamina D, supradozarea, depasirea limitei admise de vitamina D in organism, pentru ca da toxicitate. Astfel ca este indicata administrarea la recomandarea specialistului.

vezi produse la link-ul: https://santego.ro/?s=vitamina+D

poate fi consultata si pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus