Infecțiile parazitare – parazitoze intestinale – sunt cauzate de helminții intestinali și protozoare,
Cele mai frecvente parazitoze intestinale sunt Giardioza,și Ascaridioza.produse de Giardia intestinalis si respective Ascaris lumbricoides.
Parazitoza intestinală este diagnosticată cu ocazia unui examen coproparazitologic
Majoritatea acestor infectii nu sunt severe si pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.
Infectia se produce in general dupa ce ai inghitit un material purtator de factori infectiosi, apa contaminata sau ai consumat mancare contaminata. Giardioza se raspandeste si in urma contactului cu persoana contaminata. Asaridioza nu se raspandeste direct de la persoana la persoana. In schimb, persoana trebuie sa vina in contact cu solul amestecat cu fecale umane, care sa contina ouale, sau cu apa infectata.
Copiii mici se joaca frecvent in murdarie, iar infectia se poate produce daca isi introduc degetele murdare in gura. Si fructele sau legumele nespalate care au crescut in sol contaminat pot transmite infectia.
Factori de risc :
- Copiii. Infectia cu paraziti este mult mai frecventa la copii decat la adulti. Este mai probabil ca ei sa vina in contact cu fecalele, in special daca poarta scutece, nu sunt invatati cu toaleta sau merg la gradinita. Persoanele care traiesc sau care lucreaza cu copiii mici au un risc mai crescut de a dezvolta infectie cu giardia.
- Persoanele care nu au acces la apa potabila. Te afli la risc atunci cand calatoresti in locuri unde aceste boli sunt frecvente, mai ales daca nu ai grija la ce bei si ce mananci.
Preventie:
- Spala-te pe maini. Acesta este cea mai simpla metoda si cea mai buna metoda sa previi majoritatea tipurilor de infectii. Spala-te pe maini dupa folosirea toaletei sau dupa ce schimbi scutecele si inainte sa mananci sau sa pregatesti mancarea. Poti folosi si gel dezinfectant
- Spala bine fructele si legumele.
- Evita sa bei apa din surse nepotabile, precum lacuri, rauri etc.
- Tine-ti gura inchisa. Incearca sa nu inghiti apa din piscine, lacuri sau rauri atunci cand inoti.
- Foloseste apa imbuteliata. Atunci cand calatoresti in anumite zone unde apa nu este potabila, foloseste atat pentru baut cat si pentru spalatul pe dinti apa imbuteliata.
Produse de tratament fara prescriptie medicala, pe care le puteti gasi in Farmaciile Santego, sunt urmatoarele:
Sirop Vermolin Ingerasul, 200 ml, Dacia Plant
Sirop Worm End, 100 ml, Ayurmed
Parasites, 30 comprimate, Cosmo Pharm
Usturoi fara miros 30 capsule, Cosmo Pharm
Sirop Wormex x 100ml Sun Wave Pharma
Ulei esential de oregano, 10 ml, Solaris
Ulei esential de cimbru, 10 ml, Solaris
Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru sprijin in alegerea produselor, daca va confruntati cu aceasta problema.
Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.
vezi produse la link: https://santego.ro/?s=paraziti+intestinali
puteti consulta si pagina naostra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus