You are currently viewing Tulburari psihologice si emotionale care afecteaza sistemul nervos

Tulburari psihologice si emotionale care afecteaza sistemul nervos

Aici ne referim la afectiuni precum anxietatea, depresia, stresul, asociate cu oboseala cronica si tulburari de somn, iar apoi si la pierderi de memorie, cel mai adesea datorate varstei si/sau presiunii exercitate de stres prelungit. 

Acestea sunt afectiuni frecvente ale lumii contenporane, din ce in ce mai multi oameni fiind afectati, ca o consecinta a faptului ca sunt expusi la factori cotidieni perturbatori, carora nu reusesc sa le faca fata.

Stresul, anxietatea, depresia, oboseala cronica, tulburarile de somn afecteaza sistemul nervos, sunt afectiuni diferite dar sunt conectate intre ele deseori.

Anxietatea este o tulburare emotionala caracterizata printr-un sentiment permanent de neliniste si de nesiguranta, chiar de frica.

Depresia este o tulburare psihica manifestata printr-o stare de tristete si durere emotionala profunde, care se manifesta pe perioade indelungate si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice uzuale. Persoana care se confrunta cu stari depresive tinde sa se retraga din viata sociala si sa se izoleze, este dezinteresata de ceea ce se petrece in jurul sau si are ganduri negative in permanenta.

Stresul este un fenomen psihosocial caracterizat prin stari de tensiune, incordare si disconfort psihic determinat de factori externi care sunt perceputi ca fiind agresivi, dificili sau durerosi. Stresul cronic poate dauna grav sanatatii.

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat printr-o stare de epuizare, de extenuare severa, care impiedica persoana in cauza sa-si desfasoare activitatile cotidiene.

Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn la adulti. Insomnia cronica netratata conduce in timp la epuizare, capacitate redusa de concentrare, memorie slaba, toleranta scazuta la frustrare si mici neplaceri, pierderea entuziasmului.

Insomnia se refera la inabilitatea de a adormi sau de a mentine somnul pe durata noptii, astfel incat persoana afectata de insomnie va avea un somn superficial, neodihnitor.

Stresul are efecte negative nu doar asupra creierului ci asupra intregului organism, stand la baza declansarii multor afectiuni.

Cum actioneaza stresul:

Conform cercetarilor, in momentele stresante se produce un dezechilibru de substante in organism, care, in cazul stresului prelungit, implica afectarea starii de bine si gandurile pozitive. In momentul in care stresul devine cronic, se obtine un teren favorabil instalarii depresiei si anxietatii, afectiuni care afecteaza inclusiv calitatea somnului si determina si oboseala in organism. Depresia si anxietatea mai implica si alti factori declansatori, particulari vietii si personalitatii persoanei.

Stresul cronic si repetat conduce la tulburari cu efecte patologice. Stresul este unul dintre factorii implicati in dezvoltarea tulburarilor mentale, Este de subliniat si ca stresul cronic creste riscul de diabet, boli cardiovasculare si afectiuni gastrointestinale, afecteaza sistemul endocrin si, implicit, productia de hormoni, si joaca un rol important in declansarea cancerului.

Metode de preventie pentru tulburari psihologice si emotionale care afecteaza sistemul nervos:

  • in primul rand evitarea abuzurilor si factorilor stresanti perceputi ca agresivi,
  • adoptarea unui stil de viață sănătos, prin adoptarea unei alimentații echilibrate cu substante nutritive pentru organism, prin evitarea abuzului de alcool și a consumului de droguri, prin a, asigurarea unui somn odihnitor și practicarea regulată a unui sport.

Ca metode de tratament se pot face abordari in functie de gradul de evolutie.  Se poate aborda un tratament pe baza de extracte naturale, cu substante care actioneaza ca si calmante in depresie, anxietate sau stres ( extrase sau plante de Passiflora, valeriana, tei, sunatoare, lavanda, roinita), care totodata favorizeaza si somnul. Pentru reglarea somnului este indicata si administrarea de melatonina, fiind cunoscut faptul ca dereglarea aceasta a implicat scaderea nivelului de melatonina din organism.  La un alt nivel de evolutie a depresiei, in care este implicata o dereglare mai profunda de serotonina, se poate administra serotonina din surse naturale (5 HTP).  Pentru oboseala,, o adminsitrare de magneziu si vitamina B6 sunt ceea ce are nevoie organisumul sa se restabileasca, in multe cazuri. Complexele de vitamine B sunt foarte bune pentru sanatatea sistemului nervos deasemenea.

In cazurile de slabire a memoriei, este indicata administrarea de ginkgo biloba. Iar pentru sanatatea creierului in general, a fost demonstrat ca substantele omega 3, 6, 9 sunt favorabile sanatatii acestuia si se pot face cure preventive.

Pe piata farmaceutica, diversi producatori au elaborat o serie de produse de tratament care contin aceste tipuri de substante prezentate mai sus, in formule proprii. 

Alaturi de produse de tratament, o alta abordare eficienta este psihoterapia care implica vizita la un cabinet psihologic.

In farmaciile Santego Plus, gasiti produse de tratament pe baza de extracte naturale dupa cum urmeaza: 

Alanerv 920mg x 20cps,  ALFA WASSERMAN

5-HTP 100mg, antidepresiv natural 30 capsule,  Cosmo Pharm

Acutil x 30cp, Angelini

Biomelatonina + C, 30 cp, Para Pharm

Calmogen Plant x 20cps

Emocalm cu valeriana 60 cpr 1+1 gratis

Ginkgo Biloba 60 comprimate 1+1 gratis

Ginkgo max 120 mg, 30 capsule, Cosmo Pharm

Magneziu 375 + B6 Premium Formula 30 tablete, Cosmo Pharm

Magneziu citrate 200mg, 60cpr, Solgar

Magneziu si vitamina B6 100cpr, Solgar

Magneziu, 500 ml, Favisan

Ulei de magneziu pentru masaj, 125 ml

 

Melatonina 3 Mg 30 capsule, Cosmo Pharm

Nervocalmin relaxare x 20cp moi, Biofarm

Somn usor, 30 cp, Para Pharm

Super complex B, 30 cpr, Para Pharm

Omega 3 6 9 Ulei de Seminte de In 1000 mg 30 capsule, Cosmo Pharm

Omega 3 Ulei de Peste 1005mg, 30 capsule, Cosmo Pharm

Super Omega 3-6-9 Krill oil, 30 cp, Para Pharm

 

Sunatoare tinctura 50 ml, Fares

Ulei volatil de Levantica, 10 ml, Hofigal

Ceai de Lavanda 50 g, Dacia Plant

Lavanda-flori, 50 gr, Fares

Ceai de Roinita 50 g, Dacia Plant

Ceai de Sunatoare 50g, Dacia Plant

Ceai sunatoare x 20dz (Fares), Fares

Ceai tei x 20dz (Fares), Fares

Emocalm ceai 50g, Dacia Plant

Ceai de valeriana 50g, Adnatura

Ceai passiflora, 25 plicuri x 1g, Hofigal

Passiflora iarba 30 g, Fares

In cazurile de manifestari extreme ale bolilor, ca de eemplu in manifestarile depresive, trebuie sa va adresati de urgenta medicului specialist sau unui department de urgenta la spital.

Pentru cei care sunt sub tratament medical prescris de medicul specialist, este recomandat sa ceara acordul medicului  referitor la orice ar dori sa adauge ca adjuvant la tratament si, in general, sa respecte indicatiile medicului.

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru sfaturi si recomandari.

Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.

vezi produse la link: https://santego.ro/categorie/vitamine-si-suplimente-nutritive/afectiuni/afectiuni-neuropsihiatrice-sistem-nervos-afectiuni/

puteti consulta si website-ul nostro la link: https://www.facebook.com/santego.plus