Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstruatiei. Implica incetarea functiei ovariene, atat de secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cat si a functiei ovulatorii.
Menopauza nu este o afectiune medicala.
Simptomele menopauzei pot fi mai mult sau mai putin grave. Cele mai frecvente simptome sunt:
bufeurile: senzatia de cald la nivelul fetei, gatului, pieptului, temperatura crescuta, care pot varia in frecventa; transpiratia nocturna; dificultatea in respiratie; senzatia de greata; tulburarile de somn; uscaciunea vaginala; osteoporoza, pierdere in densitate osoasa, predispunere la fracturi ale coloanei, soldurilor, incheieturilor; cefaleea; dificultatile de concentrare; modificarile de dispozitie; anxietatea; depresia; uscaciunea pielii, deteriorarea parului si a unghiilor; tesutul adipos in exces; ochii umflati dimineata/ accentuarea pungilor din jurul ochilor si a cearcanelor; cresterea tensiunii arteriale; durerile articulatiilor (la maini si picioare); durerile musculare; oboseala; lipsa de tonus; ametelile.
Varsta de instalare a menopauzei este variabila. Minimul de debut este estimat ca fiind 40 ani. Anterior acestei varste, se considera ca menopauza este prematura si devine patologie. Daca dupa 55 de ani exista menstruatie este un caz de investigat datorita faptului ca exista un risc de hiperplazie de endometru si de cancer de san.
Exista variante terapeutice care sa ajute pacienta sa depaseasca disconfortul menopauzei:
- terapie hormonala sub monitorizarea medicului specialist, pentru a creste artificial nivelul estrogenului in organism. Terapia are efecte secundare minime. Poate fi nevoie de consult endocrinologic;
- administrare regulata de vitamina D3, calciu, seleniu, zinc, vitaminele A, C, E, omega 3, resveratrol (pentru prvenirea osteoporozei);
- suplimente pe baza de exctracte naturale, care se pot administra si fara reteta, cu rol in reglarea naturala a functiilor organismului si reducerea simptomelor menopauzei;
- consult cardiologic si consult neurologic, daca apar semnele unor afectiuni cardiovasculare;
- adoptarea unui stil de viata sanatos:
stimularea activitatii fizice regulate, dieta bogata in fructe, legume si cereale, consum mai mic de sare, hidratare, respectarea orelor de somn (7 ore pe noapte pentru adulti), controlul greutatii corporale.
In farmaciile Santego Plus gasiti suplimente pe baza de extracte naturale si vitamine, fara prescriptie medicala, dupa cum urmeaza:
Menopauzen 30 capsule, Herbagetica
Carpicon S cu propolis 1,5g x 10sup, Elzin Plant
Conimed cu propolis supozitoare 1.5g x 10, Elzin Plant
Conimed P supozitoare 1.5g x 10, Elzin Plant
Conimed SP supozitoare 1,5 g x 10, Elzin Plant
Tinctura de Lemn Dulce, 30 ml, Fares
Tinctura de Marar, 30 ml, Fares
Vitamina D3 (Cholecalciferol) 4000 IU (100 µg) 60 capsule vegetale, Solgar
Vitamina D3 4000 UI, 60 capsule, Cosmo Pharm
Vitamina D3 2000 UI 60 capsule, Cosmo Pharm
Vitamin D3 (Cholecalciferol) 1000 IU 90 tablete, Solgar
Calciu din Corali+Siliciu+D3, 30 cp, Poara Pharm
Ca + D3 x 50cp Zdrovit
Calciu Additiva 1000mg + VitD3 x 20plic, Dr. Scheffler
Vitamina D 2400, 30 cp, Para Pharm
Calcidin Zdrovit x 60 pl + 20% CADOU
Calcidin x 56cp + 14cp CADOU
Calcidin Zdrovit x 20pl
DOPPELHERZ Ca, Mg, Zn, Se x 30tb
Bioseleniu + C, 30 cp, Para Pharm
Vitamina C Orange 500mg – masticabila, Cosmo Pharm
Vitamina C 1000 naturala F175, 10 plicuri, Fares
Vitamina C 500mg, 100 capsule vegetale, Solgar
Vitamina A 10000 UI 30 cps, Para Pharm
Vitamina E 268 mg (400ui) 50 capsule, Solgar
Resveratrol 100mg, 30 capsule, Cosmo Pharm
Omega 3 Ulei de Peste 1005mg, 30 capsule, Cosmo Pharm
Omega-3, 30 cp, Para Pharm
Esential Vita-Min, Complex de vitamine , 30 tablete, Cosmo Pharm
Multivitamine, Multiminerale, 30 cpr, Cosmo Pharm
Ceai de Cretisoara 50g, Dacia Plant
Este indicata atentia la prospect si sa nu depasiti doza recomandata.
Sutn comercializate diferite variante de vitamine, in diferite concentratii, mai mici sau mai mari. In cazul anumitor complicatii care necesita doze mai mari de vitamine (concentratie mai mare care depaseste doza zilnica recomandata), trebuie consultat un medic pentru a va prescrie dozele de vitamine care corspund nevoilor particulare ale fiecarui organism, in functie de pierderile de vitamine diagnosticate. Vitaminele sunt extrem de necesare organismului, dar nu este indicat sa le administrati in concentratii care sa depaseasca necesitatile organismului, pentru ca pot produce toxicitate si dezvolta alte boli.
Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru sprijin in alegerea produselor, daca va confruntati cu aceasta problema.
Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.
vezi produse la link: https://santego.ro/categorie/vitamine-si-suplimente-nutritive/afectiuni/menopauza-si-menstruatie-afectiuni/
puteti consulta si pagina nostra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus