You are currently viewing Afectiuni ale tiroidei

Afectiuni ale tiroidei

Tiroida este o glanda cu rol important in organism, fiind o piesa cu aport la functionarea intregului angrenaj. Influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ din corp.

Glanda tiroida functioneaza cu iod.

Iodul se gaseste in anumite alimente: sarea de masa ionizata, fructele de mare, apa de baut, nuci, paine cu sare iodata.

Cand le consumi, iodul trece in sange iar apoi ajunge la tiroida  care il foloseste pentru a produce doua tipuri de hormoni tiroidieni:

  • Tiroxina (denumita T4)
  • Triiodotironina (denumita T3)

Exista un mechanism de control intre glanda tiroida si creier (hipotalamus-glanda pituitara  sau hipofiza) pentru productia de hormone tiroidieni. Acest mecanism de control presupune si productia de hormon de stimulare tiroidiană (TSH, tirotropina) in glanda pituitara

In mod normal, glanda tiroida elibereaza cantitatea potrivita de hormoni tiroidieni pentru ca organismul sa functioneze optim. Nivelurile de TSH se pastreaza, in general, constant. Ele insa variaza la cele mai mici schimbari ale nivelurilor de T4 si viceversa. Astfel, un nivel ridicat de TSH determina tiroida sa produca mai multi hormoni, dupa care cantitatea de TSH scade, ajungand la un nivel constant. Pe de alta parte, un nivel scazut de TSH avertizeaza tiroida sa incetineasca productia. La adult, nivelul normal de TSH din sange este intre 0,45 si 4,12 mlU/L.

Cand intervine boala de tiroida?

  • Glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, incetinind astfel toate functiile organismului – afectiunea este cunoscuta ca hipotiroidism sau tiroida hipoactiva;
  • Glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, suprasolicitand organele – afectiunea este cunoscuta ca hipertiroidism sau tiroida hiperactiva.

Factorii care cresc riscul de hipotiroidism sau hipertiroidism:

  • Deficit de iod
  • Expunere la cantitati mari de radiatii
  • Fumatori
  • Medicamente ce contin niveluri ridicate de iod. Anumite medicamente pot induce afectiunile tiroidiene.
  • Sexul feminin (pondere mai mare decat la sexul masculin, dar nu excludere)
  • Istoric familial de tiroida hiperactiva sau hipoactiva
  • Varsta peste 60 de ani (este mai frecvent la aceste persoane; creste ponderea)
  • Existenta unei boali autoimune
  • Sarcina sau nasterea in ultimele sase luni si daca ai o boala tiroidiana in timpul sarcinii

IODUL –  cel mai important factor

Iodul este singurul aliment care contribuie semnificativ la declansarea afectiunilor tiroidiene. Prea mult sau prea putin iod poate declansa o dereglare a tiroidei

Doza admisa recomandata pentru iod este de 150 mcg zilnic, (1 mg inseamna 1.000 mcg).

Unul din primele semne ale deficientei de iod este aparitia gusei. Pe masura ce tiroida incearca sa produca mai multi hormoni tiroidieni, aceasta se mareste treptat. In cazurile grave, evolueaza spre hipotiroidism.

Deficitul sever de iod la copii duce la retard mental si anormalitate in crestere si dezvoltare. Se poate ajunge cel mai grav la cretinism, o forma extrema de afectiune neurologica cauzata de hipotiroidismul fetal si caracterizata prin retard mental grav, statura mica, surzenie, mutenie si spasticitate (hipertonie musculara).

Alimentatie

In majoritatea cazurilor, painea produsa industrial contine sare iodata, dar painea proaspata de la brutarie, la moda acum, nu contine iod. Unele alimente interfereaza cu absorbtia de iod a glandei tiroide. Acestea sunt cartofii dulci, boabele de fasole Lima si legumele crucifere, ca varza, conopida sau broccoli, dar ar trebui consumate in cantitati extrem de mari pentru a reprezenta un risc. Este foarte importanta acordarea atentiei asupra apei de baut care trebuie sa contina iod. De obicei apa livrata ca potabila la robinet, fiind si controlata in baza unor buletine de analiza care permanent dau verdictul ca fiind sanatoasa pentru baut, contine si cantitate de iod necesara organismului. Numeroase filtre de apa din comert care promit filtrarea apei si eliminarea mineralelor din apa, nu asigura decat ca apa va fi curata si necalcaroasa dar nu si faptul ca va contine mineralele necesare organismului, printre care si iod.

Pe de alta parte, prea mult iod poate determina deasemenea dereglari la persoanele predispuse la afectiuni tiroidiene. O glanda tiroida sanatoasa poate controla cantitatea de iod pe care o utilizeaza. Daca insa persoana are deja o tiroida mult prea activa, atunci glanda va scapa totusi controlul si va produce prea multi hormoni tiroidieni.

In caz de hipotirodism, orientarea in mod obisnuit este spre cresterea aportului de iod in alimentatie sau suplimente alimentare.

Daca insa este cazul de hipotiroidism cauzat de tiroidita Hashimoto, cresterea aportului de iod prin alimentatie nu te va ajuta ( acesta poate avea efectul opus), poate inrautati boala. Reactia glandei tiroide la un aport crescut de iod este de a scadea productia de hormoni tiroidieni. Astfel, daca suferi de tiroidita Hashimoto, aportul suplimentar de iod poate inrautati boala.

In mod obisnuit este nevoie sa consumi aproximativ 2 de grame de sare iodata pe zi pentru a respecta doza zilnica recomandata de 150 micrograme (mcg) de iod pentru adulti, sau sa consumi iod din alte surse alimentare.

In caz de sarcina si alaptare este nevoie de 250 mcg de iod pe zi. Trebuie sa va asigurati ca vitaminele prenatale  contin cel putin 150 mcg de iod pe perioada sarcinii si alaptarii (restul se va lua din alimente). Nu trebuie depasita doza recomandata, deoarece aportul zilnic ce depaseste 500 mcg poate fi daunator pentru dezvoltarea fatului.

RADIATII-le –factor important de care trebuie sa tinem cont

Expunerea in copilarie la cantitati mari de radiatii poate dauna glandei tiroide.

Nivelul radiatiilor folosite in radiografiile obisnuite cu raze X in scopuri dentare sau alte scopuri de diagnosticare nu este suficient de ridicat astfel incat sa afecteze glanda tiroida.

Daca insa persoana a urmat tratamente cu raze X la cap sau gat, este prezinta un risc ridicat de probleme tiroidiene, in special dezvoltarea unor noduli care ar putea fi cancerigeni. Nivelul de risc depinde de cantitatea de radiatii la care a fost expus si de frecventa expunerilor.

Expunerea in copilarie la radiatii aduse in atmosfera de materiale radioactive creste riscul de cancer tiroidian mai tarziu in viata. In urma studiilor derulate de National Cancer Institute din SUA s-a descoperit frecventa crescuta de cancer tiroidian la populatiile afectate de accidentul din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobil, Ucraina, si la populatia afectata de testarea bombei atomice din SUA in anii 1940, 1950 si 1960. In cazul in care pacientii cred ca au fost expusi fie la raze X daunatoare, fie la materiale radioactive in atmosfera, este indicat sa efectueze un consult medical pentru o evaluare a tiroidei.

Pentru tratament este necesara efectuarea analizelor medicale si in functie de parametrii TSH, T3, T4 detectati, medical va stabili un diagnostic in urma caruia va prescrie un tratament.

Tratamentul poate fi alopat sau pe baza de extracte naturale, acestea din urma fiind fara efecte secundare.

Daca aveti reteta de la medic, farmacistii nostri va asteapta cu indrumari in administrarea retetei respective.

In farmaciile Santego Plus gasiti si urmatoarele produse fara prescriptie medicala pe baza de extracte naturale, care sa va ajute in tratarea dereglarilor si restabilirea functionalitatii glandei tiroide:

Iod forte 600, 30 capsule

Bioseleniu 300, 30 cp

Tyrofix hypo 30 capsule, Herbagetica                                                                                                                      Tyrofix hiper 30 capsule, Herbagetica

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru recomandari in alegerea produselor potrivite. Website-ul nostru  va sta la dispozitie deasemenea pentru a fi consultat si pentru comenzi.  

vezi produse la link: https://santego.ro/?s=tirofix, https://santego.ro/categorie/vitamine-si-suplimente-nutritive/afectiuni/afectiuni-hormonale-afectiuni/

puteti consulta si pagina noastra facebook: https://www.facebook.com/santego.plus