You are currently viewing <strong>Bataturi</strong>

Bataturi

Bataturile sau hipercheratoza sunt ingrosari ale pielii, formate in urma unei presiuni in exces exercitate asupra anumitor zone. Ele apar indeosebi pe talpa piciorului, in zona degetelor sau a calcaiului si, mai rar, in zona palmelor.

Acest exces de piele ingrosata si intarita poate fi batatura sau calus.

Calusurile reprezinta o ingrosare difuza a stratului exterior al pielii (stratul cornos), ca raspuns la frecare sau presiune repetata; cel mai frecvent apare in apropierea celui de-al doilea deget al piciorului, pe talpa.

Bataturile difera de calusuri prin faptul ca au un miez hiperkeratolitic.

Bataturile si calusurile sunt provocate de frecarea si presiunea repetitiva pe anumite zone. Leziunile repetate duc la ingrosarea pielii.

Cel mai frecvent loc pentru aparitia unei bataturi sau a unui calus este pe mana sau pe picior, dar orice zona a pielii poate fi afectata (ex: in palma, de la manevrarea unei rachete de tenis; pe un deget, din cauza impingerii intr-un scaun cu rotile; pe partea laterala a piciorului, dintr-un pantof strans etc.).

Bataturile (clavi) si calusurile sunt printre cele mai frecvente afectiuni ale pielii si pot fi sursa de disconfort si durere.

La inceput nu provoaca durere. Insa, cand creste suficient de mult devine deranjant, doare, ulcereaza sau se infecteaza.

Principalele cauze declansatoare sunt presiunea inegala si neregulata si leziunile provocate de miscari repetitive. Incaltamintea cu forma necorespunzatoare sau care strange piciorul si preseaza pe proeminente osoase pot agrava formarea bataturilor.

Calusurile si bataturile sunt tratate la fel.

Tratamentul poate fi urmat la domiciliu si consta in:

  1. Alegerea unor pantofi care se potrivesc cu lungimea si latimea piciorului. Incaltamintea trebuie sa fie moale in interior, fara cusaturi care freaca sau apasa.
  2. Folosirea unei pietre ponce pentru curatare. Este recomandat sa indepartati pielea „moarta” cu o pila metalica pentru unghii sau piatra ponce in fiecare seara. Inaintea de aceasta puteti inmuia pielea in apa calda timp de cinci minute pentru a usura procedura.
  3. Utilizarea de creme cu agenti keratolitici, cum ar fi uree, alfa-hidroxi acizi sau beta-hidroxi acizi, dupa procedura de curatare.

Reducerea grosimii stratului hiperkeratozic dupa fiecare baie si aplicarea de creme keratolitice sau balsamuri pentru calcai care contin uree, acid salicilic sau acid lactic, este recomandata pentru ca, in unele cazuri, amelioreaza durerea si disconfortul dat de rani. Pe acestea puteti aplica un unguent, eventual pe baza de antibiotic, in caz de infectie.

Ar trebui sa opriti tratamentul si utilizarea lotiunilor in momentul in care leziunile s-au vindecat.

  •  Practicarea unei bune igiene asupra picioarelor si utilizarea distantierelor moi sau a unui manson din silicon.

Tampoanele autoadezive sunt cele mai eficiente pentru reducerea leziunilor groase.

Lotiunile, cremele si medicamentele cu vaselina sunt cele mai bune pentru intretinere.

Bataturile moi (cu lichid/vezicule) pot fi tratate cel mai bine daca folositi o incaltaminte adecvata si pastrati o igiena corespunzatoare a picioarelor, pentru a scadea probabilitatea de infectie. Masuri suplimentare pe care le puteti lua pentru a trata bataturile moi sunt aplicarea unei pudre antifungice sau antibacteriene dupa spalarea zonei si utilizarea unui distantier pentru degete.

In cazul leziunilor care nu raspund la tratament sau reapar, trebuie sa mergeti la un consult ortopedic/podiatric, pentru a evalua posibila existenta a unor anomalii osoase.

Pacientii care au si boli ca diabet sau neuropatii periferice se vor adresa medicului specialist pentru ca pot aparea complicatii in caz de tratament neadecvat. 

Bataturile apar frecvent la:

  • sportivi;
  • persoane expuse la miscari inegale de frecare, din cauza pantofilor sau a anomaliilor de mers;
  • persoane in varsta;
  • pacienti diabetici;
  • persoane cu membre amputate.

Pentru a preveni aparitia bataturilor este recomandat sa purtati incaltaminte mai putin traumatizanta, cum ar fi pantofi cu un spatiu larg/suplimentar pentru degete. Mai puteti lua in considerare utilizarea talonetelor si evitarea leziunilor repetitive care provoaca formarea clavusului profesional.

Pacientii cu probleme grave, persistente in timp si care recidiveaza, trebuie sa efectueze o consultatie ortopedica sau podologica.

In farmaciile Santego Plus gasiti solutii si unguente fara reteta pentru tratamentul bataturilor si calusurilor dupa cum urmeaza:

Clavusin sol.cut x 10ml, Meduman

Unguent bataturi 40g, Ceta Sibiu

Clavos 4g, Tis Farmaceutic

Ulei esential Tuia, 10 ml, Solaris

Puteti apela la farmacistii Santego Plus pentru sfaturi si recomandari.

Website-ul nostru va sta deasemenea la dispozitie pentru a fi consultat si pentru comenzi.

vezi produse la link: https://santego.ro/?s=bataturi

puteti vizita si pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/santego.plus